A Bo Xilai-rege

Az elmúlt évtizedek egyik legnagyobb belpolitikai krízise rázta meg a Kínai Kommunista Pártot: a Xinhua kínai hírügynökség jelentése szerint Bo Xilai, az egykori meghatározó politikus felmentésre került a párton betöltött pozíciói alól; továbbá feleségét, Gu Kailait egy angol üzletember, Neil Heywood meggyilkolásával gyanúsítják.


A 2012 márciusában kirobbant botrányt követően Bo politikai karrierje véget ért: leváltásra került Kína délnyugati metropolisának, Chongqingnek pártvezetői éléről, a 2012. 04. 12-i hivatalos Xinhua értesülések alapján „súlyos fegyelmi áthágások” vádjának következtében a párt fegyelmi bizottsága vizsgálatot indítványozott személye ügyében, s felmentés alá került a Központi Bizottságban, illetve a Politikai Bizottságban is egyúttal.

Ügyvéd feleségét, Gu Kailait háztartásuk egyik alkalmazottjával, Zhang Xiaojunnel együtt a 2011 novemberében Chonqingben elhunyt Neil Heywood brit állampolgár halálával hozták kapcsolatba, szándékos emberölés címén. Heywood családja elfogadta Chonqing városi hivatalának alkoholmérgezést megállapító jelentését, nem éltek vádemelés lehetőségével, a skandalum csak a Kínában élő brit közösség kérése nyomán Heywood halálesetének körülményeit feltáró vizsgálat során bontakozott ki 2012. február közepén, a Bo és családja körül kibontakozó dráma első jeleiként. Ezt követően Bo március 15-én a NemzetiNépkongresszus záró ülésén a miniszterelnök, Wen Jiabao kritikájában részesült, s elmozdításra került Chongqing éléről. E ponton még számos elemző lehetségesnek tartotta későbbi visszatérését az év végére, a Kínai Kommunista Párt is hallgatásba bocsátkozott négy héten keresztül, mielőtt nyilvánosságra hozta volna Bo végleges bukásra ítélését.

Bo a botrányt megelőzőleg prominens pártpolitikusnak számított, korrupció és a szervezett bűnözés elleni hadjárat képviselőjeként, a forradalmi generáció tagjaként, a pártelit, az állami vállalkozások és az ipari monopóliumok támogatását élvezve. „Újbaloldaliként” a maoista ideológiából merítve a széles tömegek körében is nagy népszerűségnek örvendett, elsősorban Chongqing városi, szegényebb rétegeinek körében; egyidejűleg a jelentős állami vállalkozásokat, illetve a külföldi beruházásokat is támogatásában részesítette: egyre növekvő befolyása a párt kollektív vezetőségébe vetett alapelvének ellentmondva a kommunista párt elitjének ellenállásába ütközött.

Bo Xilai felmentésének nyilvánosságra hozatala lehetetlenné teszi a politikus tovább működését, mint ahogy az történt korábban Lin Biao (Mao egykori védence), Chen Xitong (Peking polgármestere 1995-ig), vagy Chen Liangyu (2002-2006 között a KKP shanghai-i bizottságának főtitkára) esetében is. A hírek rendkívüli gyorsasággal terjedtek a kínai mikroblog-hálozatokon, a Xinhua bejelentését egyedül a Sina Weibo-n közel 180.000 megosztás követte 12 órán belül. A közösségi média minden eddigiektől szélesebb körű elterjedtségéből adódóan a korábbi belpolitikai botrányoktól eltérően Bo Xilai esete az első, mely során a kormányzat magyarázatot kíván nyújtani a tömegek számára is. A hivatalos pártlap, a Renmin Ribao egységre szólító közleménye alapján a központi hatóságok döntése egyöntetű támogatást élvez a Kínai Kommunista Párton, valamint a kínai társadalmon belül is. A közleményben elhangzottak szerint „a párttagoknak és alkalmazottaknak tudatosan kell a párt fegyelmének és az ország törvényének betartására ügyelniük”, „bárki törvénysértése egyaránt alapos kivizsgálást, valamint szigorú igazságszolgáltatást von maga után” ugyanakkor a Bo és családját ért vizsgálatokon túl a korrupció-ellenes lépések további fázisait vetíti előre.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

ギャル文字

A Kék-folyó tényleg kék?

A kínai írásjegyek