Nyelvi alkalmazások az App Storeban 汉语/日本語

Az androidos nyelvi alkalmazások után kicsit szétnéztem az App Storeban, hogy Apple készülékekre milyen kínai, illetve japán nyelvi alkalmazások állnak rendelkezésre.

szövegbevitel 

kínai 

Apple készülékeken nincs szükség külön alkalmazásra sem a kínai, sem a japán nyelvhez, miként az általános beállítások → billentyűzet → nemzetközi billentyűzet menüpont alatt kínai esetében egyszerűen hozzáadhatjuk a pinyinen alapuló egyszerű/hagyományos karaktereket megjelenítő billentyűzetet, vonásokon alapuló kézírás funkciót, további alternatívaként zhuyin és cangjie bevitel áll rendelkezésre. Japán esetében romaji és kana bevitel között választhatunk, bevitel során persze automatikusan felajánlja a kanjikat is.

Chinese Input: ha mégis további beviteli módozatokra volna szükségünk, a Chinese Input kínai szövegbevitel egy külön alkalmazásban vár letöltésre, pinyin és zhuyin közül választunk, a bevitt szöveget kimásolhatjuk; viszont a Safarival való böngészés vagy mondjuk Skype használata közben nem jelenik meg a válaszható szövegbeviteli eljárások között, így túl sok értelme nincsen.

Cangjie input: cangjie input, egy eleddig általam ismeretlen számítógépen kínai írásjegyek bevitelére használt módszer, még csak ismerkedem vele, de nem hinném, hogy a pinyin vetélytársa lehet.


japán

Noha az Appstoreban a külön letölthető szövegbeviteli alkalmazások között szerepel a HiraganaInput (2,39€), vagy 手書き入力 Hand Writing Japanese (0,79€), szerintem teljesen fölösleges, mivel a gyári japán szövegbevitel is igen egyszerűen, és jól használhatóan működik.

szótárak

kínai

Pleco: alapvetően nagyszerű kínai szótárról van szó, vélhetőleg a legjobbról, mi Apple készülékekre létezik, igen nagy szókinccsel rendelkezik, az egyes találatokhoz példamondatokkal is, viszont az androidos változattal szemben csak fizetős változatban kapható: a teljes képernyős kézírás funkció 11.99 €, az összes letölthető kiegészítő 109.99 €-t kóstál; jóllehet ebben számos nagyszótár szókészlete (egyedül a Xiandai Hanyu Guifan Cidian 71.000 szócikk) belefoglaltatik Chengyu szótáraktól audio hanganyagon át üzleti lexikonig, etc. Az viszont pozitívum, hogy ezeket egyesével is letölthetjük hozzá.

KTdict C-E: kínai szótár nagy szókinccsel, az egyes kiegészítőket - flashcard, kiterjesztett keresés, vagy éppen az idegesítő reklámok letiltása - egyenként szükséges megvásárolni a teljeskörű használathoz.

iCED - kínai szótár, az előzőekhez képest kisebb szókinccsel, kevesebb funkcióval, egyes szavaknál a kantoni ejtést is megjeleníti. Szintén további kiegészítőket tölthetünk le hozzá, ám mivel ezek is kissé borsosak, inkább a Plecora érdemes költeni.

nciku: az androidos változat ismertetésénél már volt róla szó, viszont csak iPhonre elérhető, iPadre egyelőre nem.

japán

The Kodansha Kanji Learner's Dictionary for iOS: ezt az alkalmazást bár nem töltöttem le (19,99€) - mivel a JED tökéletesen működik a Galaxy Taben - a leírása alapján nagyon komoly szótárról van szó, うちかわ先生 is ajánlotta blogján, ergo bizonnyal nem kidobott összegről van szó a Kodansha esetében.

Kotoba!: ingyenes japánszótár, csak romajin alapuló keresés van, viszonylag jó szókinccsel rendelkezik, ám iPadre kevéssé kompatibilis, mivel csak az iPhone méretében jelenik meg a 9,7 colos kijelzőn, felnagyítva pediglen nagyon pixeles.

JEDict Lite: szintén ingyenes szótár, nem túl erős a szókészlete, viszont a kanjikra kézírás funkciókkal is kereshetünk a gyökök mellett és a romaji mellett, ami könnyűvé teheti a szótárazást, kivált ha nincs kedvünk a gyökökkel tökölni.

Midori: letöltés hiányában erről is csak fórumokon olvastam, ahol ajánlották (9.99$), az App Store-os leírása szerint 12.000 kanjit, s több mint 146.000 szócikket tartalmaz.

Daijisen Jpn-Jpn Dictionary (Japanese-Japanese Dictionary): egynyelvű japánszótár (22.99$), a Daijiesen (大辞泉) népszerű szótár alkalmazás változata. Egyelőre ezt sem töltöttem le, mindenesetre érdemesnek tűnik.

imiwa?: felejtsük el az előző sorokat/appokat, ímhol egy ingyenes, jól használható japó szótár iOS-re. Egész jó a szókészlete, vannak példamondatok, írásjegyek vonássorrendje, ragozás, etc.

nyelvtanuló alkalmazások
kínai

Writer 写 - kezdő nyelvtanulóknak hasznos alkalmazás, a vonássorrendet tanulhatjuk meg vele, illetve az írásjegyek kiejtését. Extraként további írásjegy-csomagokat tölthetünk le hozzá.
ChinesePad: szintén a kínai írásjegyek helyes vonássorrendjének megtanulásában nyújthat segítséget.

Learn Chinese: az írásjegyek memorizálásában nyújthat segítséget, alapfokon, az alapcsomagon kívül különböző további leckéket tölthetünk le hozzá 0,79€/db áron.

eZiTest4: az írásjegyek memorizálásában, illetve a helyes vonássorrend elsajátításában lehet hasznos.

China Business: tematikus példamondatok - üdvözlésektől az üzleti utakon át az interjúkig - alapfokon, a mondatokat felolvassa.

Learn Mandarin from Chinese Stories Application: különböző kínai nyelvű történeteket tölthetünk le hozzá (5$/db) alapfoktól a középfok feletti (upper intermediate) szintekig. A történetek fel is olvastathatjuk.

New HSK for iPad - az új típusú kínai szintfelmérő vizsga szószedeteit tartalmazza, sajnos csak a 4-es szintig, 3,99 €, ennyit szerintem nem érdemes áldozni rá, mivel a különböző HSK-s szószedeteket netről (Hanban, etc.) elérhetjük, vagy más ingyenes alkalmazásokként, ilyen a HSK Vocab List Level 6 is.

HanCard: flascardokat tölthetünk le hozzá a Practical/New Practical Chinese (2,99€/fejezet), Integrated Chinese (1,59€/fejezet), valamint a Hanyu Shuiping Kaoshi (5,99€/fejezet - 3571 kártya) tankönyvek szókészletével.
Talk Cantonese: alapvető szavak és kifejezések találhatóak benne, tematikusan lebontva, az egyes fejezetek 1,59€/darab egységáron elérhetőek.

NiHaoVideo: rövid videós párbeszéd alapfokon, japán vagy angol felirattal (0,99$)

japán 

Beginning Japanese words & phrases: kezdő japán nyelvtanuló alkalmazás, hiragana, katakana, flashcardok, kvízek, jól használható.

Japanese FlashCards FREE: nevéből adódóan flashcardok, főképp az alapvető kanjik memorizálásában lehet hasznos.

Kana: alapvetően a hiragana és katakana begyakorolására alkalmazható

Useful Words list for job-hunting - Japanese Recruitリクナビ,マイナビ,日経就職ナビを使う学生は必須!- állásinterjúkra való fontosabb szavak, kifejezések gyűjteménye

JLPT Study, 1-5 Level Kanji and Vocabulary Japanese Language Proficiency: japán szintfelmérő nyelvvizsgára való szószedet az 1-5 szintekig (2,99€)

Advanced Japanese Phrases, Idioms, and Newspaper Terms: több, mint 1500 szó és kifejezés, melyeket fel is olvas, elsősorban JLPT N2 és N1 szintre. (3,99€)

utazás, térképek

Valamennyi nagy(obb) kínai város (Beijing, Shanghai, Shenzhen, Guangzhou, Hong Kong, etc.) offline térképe/metróhálózata letölthető, szintúgy japán városok esetében (Tokyo, Yokohama, Nagoya, Osaka, Kyoto, etc.), város-ismertetőként pedig a Triposo ingyenes sorozatot ajánlanám, vagy a Lonely Planet ebookjait, ám utóbbi városokként 4,99 €.
Japan Map/日本地図: offline Japán-térkép

温泉さがし: fürdőhelyeket kereshetünk Japánban prefektúrákként és városokként lebontva, melyeknek címét (esetlegesen internet-oldalát), és egy kis metszetben a Google maps-en való elhelyezkedésükről ad infókat

Ramen Map: Japán valamennyi ramen éttermének Google maps térképen való elhelyezése

hírújságok, magazinok

China Daily Digest for iPad - a China Daily hírújság iPades alkalmazása, ingyenes, angol nyelvű

Financial Times中文网 - a Financial Times kínai nyelvű változata, ekképp elsősorban gazdasági és üzleti híreket olvashatunk, illetve különböző közvetítések közül is választhatunk. Nagyon jól használható, ráadásul ingyenes alkalmazás.

CNTV - 新闻联播 - a CNTV híreit nézhetjük meg, kínai nyelvű

今日关注 - CCTV híreit nézhetjük, szintén kínai nyelven

南方人物周刊 HD - 'Dél-kínaiak heti szemléje' VcRead oldalon való regisztrációt követően (vagy anélkül is) ingyenesen letölthetjük a hetilap megjelenéseit.
NHK World TV - hírek és műsorok mindenekelőtt Japánról, angol nyelven

WSJ日本版: a Wall Street Journal japán kiadása, regisztrációhoz kötött

pár egyéb érdekes alkalmazás

书法名家及作品 Masters of Chinese Calligraphy - 21 híres kalligráfus munkásságának bemutatását tartalmazza, ellenértéke 1, 59 €

中国茶的知识 Everything about Chinese Tea - nevéből adódóan valóban igen részletes leírásokat tartalmaz az egyes teafajtákról, kínai nyelven (2,39 €)

Three Kingdoms Heroes - ez csak azért lehet érdekes, mert a Három királyság kártyajáték az egyik legnépszerűbb társasjáték Kínában, miután elsajátítottuk a szabályokat (eléggé összetett), órákig tartó izgalmas játszmákban lehet részünk.

Mao's Little Red Book: amennyiben imperialista iPaddel rendelkezünk a szocialista RedPad helyett, még jóvátehetjük készülékünket, ha azonmód letöltjük a kis vörös könyvecskét. Angol nyelvű bár, szépen, fejezetekként lebontva várnak elolvasásra a nagyszerű intelmek. Lei Feng letöltené.

Panda Inn - Mandarin Cuisine - különböző kínai kaják receptjei érhetőek el 1 zöldhasúért.

三分クッキング: számos japán ételköltemény receptjét és elkészítését tartalmazza, nagyon széles repertoárban (japánul).

Emoji Free: ezen alkalmazásból mindenféle cuki emoticon-t másolhatunk a vágólapra, s turbózhatjuk fel vele írandónkat.

Japanese Art Gallery: mintegy 100 különböző korokból származó festményt, ill. fametszetet tekinthetünk meg jó minőségben.

Maneki Neko: igen, maneki neko alkalmazás is van az integető macskával, túl sok egyéb funkciója nincs

NinjaSound: ninják fegyverinek hangjával játszadozhatunk...

Japan Facts: érdekes egysoros adatok Japánról. 

Apple vagy android?

Valószínűleg nem elsősorban az alapján választunk telefont/tabletet, hogy milyen kínais-japános alkalmazásokat tölthetünk rá, mindazonáltal  véleményemben manapság már nem érdemes pl.: szótárgépet venni: egy jó minőségű szótárgép akár 50-60.000 forint is lehet, azt kicsit kiegészítve viszont egy 7 colos Galaxy Tabet, vagy más megbízható táblagépet (a lassan piacra kerülő Google Nexus is 150-200 dolcsi között lesz) újíthatunk, amikre nagyszerű szótárprogramokat és valóban használható nyelvtanuló alkalmazásokat telepíthetünk; emellett ezernyi további dologra lehet használni egy sima szótárgéppel szemben.

Visszatérve a feltett kérdéshez, Apple és androidos készülékekre egyaránt rengeteg használható alkalmazás létezik, az általam felsoroltakon kívül is tucatnyi (ha valaki tud még esetleg valami jót, az egy kommentben bővítheti a lajsromot). Az androidos alkalmazások viszont nagy többségükben ingyenesek, míg az App Storeban nagy többségükben fizetősek (minőségüket illetően gyakorlatilag semmilyen különbség nincsen), ugyanakkor egy-egy alkalmazás keretében a fenti példákhoz hasonlóan akár teljes szótárakat tölthetünk le - amik még mindig olcsóbbak, mint a nyomtatott verzió; s egy valódi szótárral szemben sokkal gyorsabban szótárazhatunk bennük, és virtuális könyvespolcunkra annyit helyezhetünk rá, amennyit csak SD kártyánk elbír.

Kapcsolódó bejegyzések: 

Nyelvi alkalmazások androidra 汉语/日本語

E-book 汉语/日本語

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

ギャル文字

A Kék-folyó tényleg kék?

2017 top 15