Shanghai Restoration Project

Nemrég lettem figyelmes a kortárs kínai elektronikus zene egy igen üde színfoltjára, a Shanghai Restoration Projectre, melyet alapvetően a 30'-as évekbeli shanghai-i jazz-együttesek inspirálnak, tradicionális kínai hangszerek és modern elektronika, hip-hop, etc. delejes fúziója: az amerikai-kínai Dave Liangnak egy nagyon érdekes formációt sikerült létrehoznia:
2006 januárjában debütáltak, s többek között a Top 100 Electronic Albums Chart listáján kapásból első helyre tornázták fel magukat. 2007-ben a China Record Corporation-nel (mely utóbbi a kormány kiadója) adták ki Remixed and Restored vol.1-et, melyben szintén 1930-as évekbeli shanghai-i dívák dalait turbózták fel. (Egyébiránt ez nem az egyetlen ilyen jellegű kezdeményezés, 2004-ben jelent meg a Shanghai Lounge Divas, mi utóbbit szintén igencsak ajánlani tudom). 
Felvételeik filmekből, tv-showból, és reklámokból (LVMH/Kenzo, Dove, Canon) köszönnek vissza, ezek közül az egyik legismertebb az alábbi Kenzo-reklám.
Dave Liang Kansasban született, New Yorkban járt középiskolába, majd Harvardon tanult alkalmazott matematikát és közgazdaságtant, emellett klasszikus zenei és jazz tanulmányokat folytatott, a New York Állami Jazz Egyesület tagja is egyben.
Számos együttműködőjükként kiemelendő a shanghai-i bázisú kreatív ügynökség, a NeochaEDGE, mely Kína legtehetségesebb előadóit, animátorait, grafikusait tömöríti magában, a kortárs képzőművészet ifjú titánaiként nem pusztán Kínára korlátozódva; ergo érdemes lehet szétnézni az ő honlapjukon is. Mellesleg a fenti klip is a NeochaEDGE munkája.

shanghairestorationproject.com
iTunes
Amazon 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

ギャル文字

A Kék-folyó tényleg kék?

2017 top 15