Urbex vol. 1 - 拆哪 - egy lilong pusztulása

Chaina/ 哪 - megvan? Az újdonsült ég s föld (新天地) rátarti mód, szikrázva ragyogó zenitje és nadírja közé érthetetlen-élhetetlen éktelenkedik e bélpoklosnak bélyegzett, néhai kizsigerelt lilong.
E lottyadt romhalom aszott tetemén alul-felül-mellől-mögül viszont továbbra is sarjad a törhetetlen élet, az alkalmasint el-elguruló emberszőlők nesztelen is arra hivatottak, hogy mintegy monumentális középső ujjként intsenek be azon pártfunkcionáriusnak, akik jóváhagyták, hogy az egykori - vélhetőleg lakóépületet - elpusztítsák a bús picsába (拆)
A romkatlanok Alcatrazában grasszáló kínai kisfiúval való találkozás úgy nagyjából az egész mókámat elbaszta azzal, hogy tudatosította bennem, hogy a nagy fotográfia zsákmánynak vélt lepusztult színtér valójában továbbra is emberek, családok élőhelye, mit hozzájuk képest egyfajta úri huncutság által vezérelt külföldi minden gátlás nélkül kedvére dokumentál. Mert dokumentálhat. Őket pedig elég nagy eséllyel dokumentumok nélkül fogják elpaterolni, ki tudja hova, ha lesz hova. A fene tudja bár, lehet nem ennyire szomorú a sztori, de valahogy a vidámságot is kizártnak érzem. 
Kétségbeesetten üresen tátongó ablak-csonk alatt pislákoló lámpakörte jelenti a kaotikus siralomkert egyetlen szem pszeudocsömölcsét. 
Ez is Shanghai. Nagyon is. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

ギャル文字

A Kék-folyó tényleg kék?

A kínai írásjegyek