A majomsziget 猿島


A Sarushima (猿島), vagyis Majomsziget Yokosukától (横須賀市) pár perc hajóútnyira található kis sziget, mely mára leginkább turistalátványosság, avagy a pecások kedvelt célpontja, az Edo-korban viszont stratégia jelentőségű erődként funkcionált a szárazföld védelmében.
Az 1800-as évek elején ugyanis a Tokugawa sógunátus katonai erőditményt alakitott ki a szigeten, aminek a maradványai a mai napig láthatóak. Egészen a második világháborúig katonai használatban is volt a sziget, a sógunátus ágyúit később modern tüzérségi lövegekre cserélték. S jóllehet valós harcok nem történtek a szigeten vagy a sziget közvetlen közelében a háborúk alatt, csak 1996-ban nyitották meg a civil közösség előtt. Azóta pediglen erősen megváltozott az egykori barakkok és katakombák funkciója: az egyik leghosszabb megmaradt földalatti átjáró manapság példának okáért a "Szerelem alagútja" néven fut, és állitólag ezen végigsétálva elmélyül a párok egymás iránti elkötelezettsége. Lol. 
A sziget elnevezésével ellentétben majmok egyáltalán nincsenek itt, elvileg pusztán egy legenda kapcsán kapta a titulust, mely szerint volt egy pap, aki egy fehér majmot követve jutott ide. Mi viszont hajóval jöttünk, mégpedig a Mikasa-mólótól (三笠桟橋), ahonnan mindössze kb. 7-8 perc az út a szigetig. 
Ha majmok nem is, madarak annál inkább akadnak a szigeten, főleg kormoránok, kányák, ezüstsirályok kaphatók lencsevégre, hoztam is a 200-500-as szupertelét:
Közönséges barna kánya
Asztro-kánya

A sziget maga nem túl nagy kiterjedésű, egy jó óra alatt kb. az egész bejárható. Az egykori kaszárnyák és lőporraktárak téglaépületeit szentimentálisan visszafoglalta a természet, helyként olyan érzése van az embernek, mintha valami elfeledett Jedi-templom romjai között járna. Az egykori erőd maradványai egyébiránt az ismert Ghibli gyártotta film, a Laputa – Az égi palotában (天空の城ラピュタ) található romok inspirációjául is szolgáltak. Állitólag. 
Nagy szivfájdalmamra drónozni tilos e szeletnyi föld s szikla felett. Semminemű felvétel nélkül azért természetesen nem hagyhattuk el a helyet, itt alább pedig egy rövid videót találsz a szigeten való barangolásról. Telóval készült, amit tovább súlyosbít hogy nem állitottam 4K-be, a vimeo pedig feltöltési limit-korlátot vezette be, igy maradt a régi youtube-os fiókom, kárhozat:


Nyaranta különösen népszerű placc, a sziget homokos tengerpartján lehet standolni, grillezni (bérelhető a felszerelés is Július-Augusztus hónapjaiban), bulizni, etc. Lehet a nyáron vissza is jövünk, hisz nincs messzebb tőlünk, mint mondjuk Enoshima

Itt Yokosukában található amúgy egy amerikai haditengerészeti állomás, nem véletlenül az állomás körül csak úgy nyüzsögnek az amcsik, és a közelben is volt pár hadihajó, mármint effektive működő is. Mikasa mólójánál pedig a mára múzeummá alakitott Mikasa (三笠) csatahajó található, melynek kitüntetett szerepe volt az 1904-1905-ös orosz-japán háború során. Massziv darab. 


Megközelités: Hajóval a Mikasa mólótól (Yokosuka vasútállomástól kb. 10 perc séta). A hajók kb. óránként reggel 8:30-tól indultak, és 4-kor jön vissza az utolsó a szigetről. Az oda-vissza jegy 1300 yen. 

Kapcsolódó bejegyzések:

Shimoda - menekülés a japán fővárosi nyárból

Xioyang-sziget: itt pusztitottuk el a gyűrűt, amit a qufulu-i piacon vettünk, ez a sziget ugyanis a megtestesült Mordor! Videó desu.

Yokohama - blogcsokor 

Túrázás Japánban - szintén blogcsokor a kapcsológó tag-ek mentén

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

ギャル文字

A Kék-folyó tényleg kék?

A kínai írásjegyek