Goutokuji 豪徳寺

Bizonyára sok olvasó számára ismerős figura lehet a maneki neko (招き猫) "az integő (üdvözlő) macska", mely gyakran látható éttermek illetve boltok előtt elhelyezve. A maneki neko elsődleges funkciója a jószerencsét hozás, pontosabb a kuncsaft avagy vendég beinvitálása, ami egyben pénzt is jelent - a kinai forditás ezt egyértelműbben vissza adja: zhāocáimāo (招财猫) "vagyont hozó macska".
Számos legenda van a szerencsehozó macska eredetével kapcsolatban, az egyik legismeretebb pediglen a Goutokuji (豪徳寺) templomot tartja az ezzel kapcsolatos hiedelmek kiindulópontjának, ami tőlünk nincs túl messze, és a mai ragyogó tavaszi időben időben el is bringáztunk oda.  A templom környezete amúgy nagyon szép, bringa nélkül kicsit körülményes odajutni.
Szóval az egyik legenda szerint, még az Edo-korban, egy nagybirtokos előkelő Hikone városából (ma Shiga tartományban található) elhaladt egy templom mellett Edóba tartó útja során. Ott aztán meglátott egy macskát, ami beinvitálta a templomba. 
Az előkelő mintegy elfogadva a macska hivagatását, meg is állt a templomnál egy pihenőre. Kisvártat pedig hatalmas vihar kerekedett, a földesúr azonban a templom menedékében átvészelte az égzengést, s végtelenül hálás lett a macskának, mi több annyi pénzt adományt gyűjtött össze, amivel újjáépitette a templomot, ami végeredményben a Gotokuji lett. Ettől kezdve az emberek pedig az integető macska szobrait kezdték el adományozni a templomnak, miután saját kivánságuk valóra vált. 
Nos, az idők során elég sok kivánság válhatott valóra, már ha pusztán a macskaszobrok számából indulunk ki, ugyanis sok-sok ezer pénzszaró cirmos nemzetiszocialista jelleggel lenditi karját a templom kertjében, ami érdekes látvány. Kezdődjön hát a maneki-catwalk képekben:
Owari. Más látnivaló nem nagyon van a templom környékén, mindenesetre egy érdekes kitérő lehet, ha az időnk engedi. 

Kapcsolódó bejegyzések:

Nekomata - a japán folklór nem éppen szivderengető cicusa

Jindaiji - szintén bicajjal egy másik kevéssé ismert fővárosi templomba

Kawagoe - rövidke trip a japán fővárosból

Kamakura - ugyancsak rövidke trip a fővárosból

Túrák Tōkyō körül - blogcsokor

Luoyang - Shaolin-kolostor

Shanghai Jing'an templom - az urbánus buddhista oázis

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

ギャル文字

A Kék-folyó tényleg kék?

A kínai írásjegyek